8 Νοε 2006

ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕ !

Σίγουρα θα μάθατε τι μαγειρεύουνε στις Βρυξέλλες. Εκεί έχουνε μαζευτεί οι υπουργοί απασχόλησης της Ε.Ε. και κάθονται και συζητάνε για το πόσες μέρες και ώρες θα δουλεύουν οι υπάλληλοι στις επιχειρήσεις. Και κάπου εκεί όμορφα κι ωραία έπεσε η πρόταση να καθιερωθεί εβδομαδιαία εργασία 65 ωρών! Τόσο απλά… Να θεσμοθετηθεί εργασία 6 μέρες τη βδομάδα και 11 ώρες τη μέρα!

Την πρόταση τη ρίξανε στο τραπέζι οι Άγγλοι μαζί νομίζω με Ολλανδούς. Και μάλιστα ως επιχείρημα έθεσαν το γεγονός ότι ζούμε σε μια ανταγωνιστική κοινωνία και δεν μπορεί να εμποδιστεί η ισχύς μιας τέτοιας εργασιακής σύμβασης από τη στιγμή που θα έχει υπογραφεί σε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Φτάνουμε λοιπόν στο ζουμί της υπόθεσης: η σχέση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου… Φανταστείτε την στιγμή της υπογραφής της σύμβασης. Η πιθανότητα που έχει ο εργαζόμενος (που έχει μεγάλη ανάγκη από δουλειά, εννοείται…) να αντιπαρατεθεί με ίσους όρους απέναντι στον εργοδότη του είναι ίση με την πιθανότητα που έχει ο στρατός της Μάλτας να αποκρούσει ενδεχόμενη απόβαση των ΗΠΑ στο νησί!

Ουδόλως όμως αυτό απασχολεί τους τεχνοκράτες που στρογγυλοκάθονται στις πολυθρόνες των Βρυξελλών και αποφασίζουν για τον κοσμάκη. Και να φανταστεί κανείς πως διαρκώς οι ηγέτες της σημερινής Ευρώπης επαίρονται για την εύρωστη οικονομία της… Ναι μεν το ευρώ μπορεί να καλπάζει, αλλά τα κέρδη από την κυριαρχία του πολύτιμου νομίσματός μας (χμμμμ…) τα καρπώνονται λίγοι. Είναι οι όμιλοι πολυεθνικών εταιριών που έχουνε δυναστεύσει όλους τους τομείς του εμπορίου και που έχουνε πλέον αποκτήσει τόσο μεγάλη ισχύ που μπορούν και επηρεάζουν τις αποφάσεις αυτών που θα έπρεπε να τους ελέγχουν! Αμφιβάλλει κανείς πως μια εταιρία που απασχολεί π.χ. 250.000 εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, λύνει και δένει μέσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκβιάζοντας με μαζικές απολύσεις; Απλώς υπάρχει ακόμα η βιτρίνα του κοινωνικού προσώπου της Ε.Ε., ίσα – ίσα για να μην ξεφτιλιστεί η ιδέα της.

Και ποια η απάντηση σε όλα αυτά; Μην ακούσω για κοινωνικούς αγώνες, διαδηλώσεις, φασαρίες, φωτιές στις τράπεζες κι άλλα τέτοια χαζά. Αυτά είναι βούτυρο στο ψωμί τους. Με πρόσχημα το πρόβλημα της τρομοκρατίας και της ασφάλειας έχουνε ήδη μπει τόσοι περιορισμοί στην ιδιωτική μας ζωή και στις καθημερινές μας ελευθερίες. Δεν μας χρειάζονται περισσότεροι! Η λύση στο πρόβλημα είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψης μας. Ο κόσμος πρέπει να απαγκιστρωθεί από δουλειές που μοιάζουν με δουλείες. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Όμως η στροφή στην ιδιωτική πρωτοβουλία είναι μια καλή λύση. Η απεξάρτηση από κολλήματα του τύπου «να σπουδάσει το παιδί, να βρει και μια καλή δουλειά σε τράπεζα, να προκόψει…». Το παιδί δε θα προκόψει με μια δουλειά σε τράπεζα. Το καταλάβανε οι τραπεζικοί υπάλληλοι και την κάνουνε με ελαφρά πηδηματάκια.

Α, και μην ξεχνάμε: Για να μην είμαστε στη θέση της Μάλτας, να πάψουμε να υποκύπτουμε σε ψεύτικες επιθυμίες που μας βάζουνε στο μυαλό οι εξυπνακίστικες διαφημίσεις της τηλεόρασης. Για παράδειγμα, γιατί να σου μπει στο μυαλό να αγοράσεις μια τηλεόραση Plasma των 3.000 ευρώ; Να μην έχεις τα λεφτά, να πάρεις δάνειο, να χρωστάς στην τράπεζα, να βρίσκεσαι σε ανάγκη και όταν έρθει η ώρα να υπογράψεις τη σύμβαση εργασίας με το αφεντικό σου, θα νοιώσεις σαν τον άμοιρο Μαλτέζο που θα φυλάει σκοπιά σε κάποιο ακρωτήρι και θα δει τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ να πλησιάζουν…

2 σχόλια:

KARAKALAS είπε...

Θα επικεντρωθώ σε κάποια σημεία του Post.
1.Να θεσμοθετηθεί εργασία 6 μέρες τη βδομάδα και 11 ώρες τη μέρα!
Ωραία η πρόταση που μας ξαναγυρίζει στο 19ο αιώνα, πριν τη καθιέρωση του 8ρου και του πενθήμερου. Πίσω ολοταχώς!
2. ..οι ηγέτες της σημερινής Ευρώπης επαίρονται για την εύρωστη οικονομία της
Οι χώρες της Ευρώπης μόλις βγαίνουν από μια μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία συνοδευόταν από μεγάλη ανεργία. Και τη στιγμή που ανέβηκε κατά μισή μονάδα η ανάπτυξη, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια της κατά 1,25% για να στραγγαλίσει τους δανειολήπτες! Να χαρώ τους οικονομολόγους μας!
3.Με πρόσχημα το πρόβλημα της τρομοκρατίας και της ασφάλειας έχουνε ήδη μπει τόσοι περιορισμοί στην ιδιωτική μας ζωή και στις καθημερινές μας ελευθερίες.
Είναι αλήθεια αυτό. Αν δεν αντιδράσουμε όμως, οι περιορισμοί θα αυξηθούν, η λύση της ιδιώτευσης που προτείνεις παρακάτω απλά τους διευκολύνει να περάσουν ακόμη χειρότερα μέτρα. Είναι αλήθεια ότι η μίσθια δουλειά σε καταδικάζει σε αιώνια υποταγή, από την άλλη σε κάνει πιο ευαίσθητο στα προβλήματα των υπολοίπων που είναι δεμένοι στη γαλέρα και τραβάνε κουπί.
4.να πάψουμε να υποκύπτουμε σε ψεύτικες επιθυμίες που μας βάζουνε στο μυαλό οι εξυπνακίστικες διαφημίσεις της τηλεόρασης.
Συμφωνώ απολύτως. Δύσκολο όμως καθώς έχει παγιωθεί η άποψη ότι για να ξεχωρίσεις κοινωνικά, πρέπει να κατέχεις εσύ περισσότερα από το γείτονα σου.

babajim είπε...

File Gatoparde h monh lush pou blepw egw einai na paroume oloi ta bouna, na exoume to xwrafaki mas me ta laxanika kai ta frouta tou, tis kotoules mas, tis katsikoules mas, na xwsoume kai kanena hliako sullekth h' anemogennhtria gia to reuma mas kai na gurisoume pisw stis mikres koinwnies opou ka8e oikogeneia htan oso autarkhs mporouse exontas thn anagkh kanenos h' polu ligwn an8rwpwn e3w apo auth.
Oi astikes koinwnies, oi koinwnies upallhlwn kai ergatwn einai autes pou elegxontai eukolotera, damazontai eukolotera, kateu8unontai eukolotera kai to kefalaio me thn boh8eia twn politikwn tis xeiragwgei kai tis kanei oti 8elei. Exei gemisei o kosmos me pseftikes anagkes kai axrhsta (h' axreiasta) protupa.
Oson afora thn allagh ths parousas katastashs, protaseis gi'auto uparxoun diafores kai isws prepei na tis suzhthsoume mellontika... na'sai kala.

 
SYNC ME @ SYNC
Racing Tips
Racing Tips